Skizofreni

Myter og fakta om skizofreni
De fleste har hørt om skizofreni, men der er ikke mange, der ved, hvad der rent faktisk ligger i ordet. Selvom skizofreni er en almindelig sygdom, beskrives den ofte forkert i aviser og andre medier. Det kan betyde, at sygdommen opfattes mere skræmmende, end den rent faktisk er. Sandheden er, at skizofreni er en sygdom, som kan behandles, så mange bliver helt symptomfri, og det er usædvanligt, at personer med skizofreni bliver aggressive eller farlige.

Sygdommen skizofreni
Skizofreni er en kronisk sygdom i hjernen. Cirka 1 % af verdens befolkning lider af skizofreni, og sygdommen kommer til udtryk på samme måde i forskellige kulturer.

Skizofreni påvirker den enkeltes mulighed for at organisere sine tanker og foretage rationelle handlinger. Det kan for eksempel være svært at skelne mellem virkelige hændelser og uvirkelige oplevelser. Sygdommen kan
forårsage forandringer i personlighed, stemningsleje og følelsesliv. Symptomerne kan være meget kraftige og invaliderende og kan have store konsekvenser, ikke kun for personen, som har skizofreni, men også for pårørende og plejepersonale.

Skizofreni kan ikke kureres, men lægemiddelbehandling i kombination med psykologisk og social støtte kan lindre symptomerne, så mange kan leve så godt som normalt.